Drogisterij

Onderhoud

Verf

Huishoud

Verhuur

Hobby

Levering

Contact

Verftips

home / verf / verftips / sfeertips

 

Kiezen van een kleur

 

 

3.1. Ruimte creëren is rust creëren

 

3.2. Decoratieve technieken geven kleur en textuur!

 

3.3. Optisch bedrog de klassiekers

 

3.4. Doe eens iets anders!

 

3.1. Ruimte creëren is rust creëren

Wees aandachtig voor de architectuur van je woning. Laat je erdoor leiden en probeer de ruimtes te behouden. In het interieur is licht, hoogte en diepte belangrijk. Via kleur kan je ruimtes beter, gezelliger, lichter of ruimer maken. Het is belangrijk eerst de vorm te laten spreken alvorens die in te kleuren, want met een fout kleurgebruik kan je de architectuur verknallen. Een gouden raad: plaats niet overal zware kleuraccenten, maar ga op zoek naar een rustgevend basiskleur voor al de te schilderen oppervlakken en combineer die steurkleur dan met één accentwand, die wel in een sterke kleur mag geschilderd worden. Best werk je met grote volledige vlakken, of met blokken, afhankelijk wat de architectuur voorschrijft.

Kleurvlakken laat je best doorlopen en mogen niet onderbroken worden door ramen, deuren of gelijk wat. Vlakken vergroten de ruimte en ruimte is luxe! Schilder daarom ramen en deuren mee in dezelfde kleur als de muur.

Lichte kleuren plaats je best op grote vlakken en sterke kleuren op minder grote vlakken. Hoe lichter, hoe zwarter of hoe grijzer een kleur, hoe groter het vlak waarop je de kleur aanbrengt moet zijn om de kleur te kunnen herkennen. Hoe zuiverder de kleur, hoe makkelijker herkenbaar. Een sterke kleur op een klein oppervlak geeft dus evenveel indruk als een zachte kleur op een grote oppervlakte.

Wat je ook kan doen is één muur accentueren met een sterke kleur en de andere wanden werk je dan af met een lichte kleur. Een begeleidende kleur is de kleur die bij een accentmuur wordt gezet en die als functie heeft rust en ruimte creëren in het interieur.

Als je met accentmuren werkt, plaats dan slechts één accentwand en nooit tegen het licht want dan wordt de kleur nog donkerder. Steunkleuren zijn altijd lichter.

Herhaal nooit een kleuraccent, anders is het geen accent meer en is de rust en het evenwicht in je interieur verstoord.

 

Het voordeel van een accentwand is dat je heel snel, met weinig moeite je interieur een totaal andere sfeer kunt geven.

Kleine gedurfde accenten kunnen na een tijd of als de kleur uit de mode is herschilderd worden.

Dit zijn de voordelen van een accentmuur:

1. je behoudt de ruimte

2. je hebt meer kleurkracht

3. je geeft meer persoonlijkheid aan de kamer

4. je kan een afzonderlijke sfeer bepalen voor iedere kamer, terwijl door de basiskleur het huis toch als één geheel beschouwd kan worden.

5. hoewel je veel kleurvariëteit kan krijgen, blijft het rustig omdat er door de basiskleur een continuïteit blijft bestaan.

 

Overgordijnen kies je best in dezelfde basiskleur als de muren en niet in een felle accentkleur.

In plaats van een accentwand kan ook een mooi schilderij of een waardevolle antieken kast als accent in je interieur fungeren. Best creëer je dan een rustige sfeer met een begeleidende kleur zodat het schilderij of de kast beter tot hun recht kunnen komen. Hang kunstwerken niet tegen een spierwitte wand, maar eerder tegen een off-white, een pasteltint of een licht grijs. De kleuren van het kunstwerk zullen beter uitkomen.

 

Strepen of lijnen geven meer drukte in het interieur dan vlakken. Schilder daarom best deurlijsten en radiatoren in dezelfde steunkleur als de muren. Die hoeven niet uit te komen en dus niet in een accentkleur geschilderd te worden. Je kan in dit geval ook kiezen voor de ton-sur-ton oplossing.

 

Weet dat de kleur van je vloervlak omwille van de reflectie steeds een invloed heeft op het plafond. Schilder daarom je plafond best overal in dezelfde basiskleur. Door reflectie van het vloervlak en de verschillende lichtinval zal het plafond in elke ruimte anders zijn.

 

De perceptie van een kleur is ook afhankelijk van de omgeving: éénzelfde kleur op oppervlakken met verschillende textuur geeft een verschil in diepte en kleursterkte. Ook de glansgraad van de verf kan een kleur anders doen lijken. Glans is druk, mat is rust. Hoogglans op grote vlakken moet vermeden worden. Een sterke glans geeft oneindigheid en maakt de ruimte onrustig. Een wand in matte verf verstilt de kleur en kan dus meer kleur aan dan een glanzende wand.

 

3.2. Decoratieve technieken geven kleur en textuur!

Je kan ook verder gaan dan louter je muren in te kleuren. Wat dacht je van een decoratieve techniek? Kleur en textuur op één muur. Je hoeft echt geen ervaren schilder te zijn om je muur mooi te decoreren. We geven je een overzicht van decotechnieken die je gemakkelijk zelf kan plaatsen.

 

Puntofino

Is een licht gekorreld decoratief verfsysteem. Een muur geschilderd in Puntofino toont heel subtiel een fijne textuur. Woon je modern of eerder klassiek? Door de fijne textuur en het rijke kleurenpalet past een wand in Puntofino perfect in beide interieurs.

 

Arcade

Heel mooi en standingvol is de Arcadetechniek, een decoratieve muurverf met een streepeffect, alsof de gehele muur met de borstel is geschilderd. Het lijkt een ambachtelijke verftechniek, perfect voor in landelijke interieurs. Arcade is verkrijgbaar in tal van kleuren die met de mengmachine aangemaakt worden, zodat ook in het hedendaags interieur een Arcadewand niet misstaat.

 

Antigua

is een decoratieve effectlaag waarmee je op een heel eenvoudige manier, volgens je eigen smaak en creativiteit, verassende effecten kunt bekomen. De lange bewerktijd laat toe om het product na het aanbrengen te bewerken. Verschillende gereedschappen als de verfhandschoen, spons, blokborstel, zeemvellen,... brengen tekening in de geverfde muur.

 

Decokwarts

een gestructureerde afwerking met een wolkeffect. Heeft iets weg van Puntofino, maar is harder en minder subtiel. Vaak heb je een tintverschil tussen twee lagen, wat een speels decoratief effect geeft.

Er is ook een versie voor gebruik buiten, die een duurzaam alternatief vormt voor kaleien, zonder de nadelen ervan (poreus, kwetsbaar, niet kleurvast) maar met de voordelen (natuurlijke look, gewolkt effect).

 

Altamira

Wil je het uitzicht van een echte kalkverf, maar niet de nadelen ervan? Altamira is misschien iets voor jou. Het decoratieve uitzicht van dit meerkleurig decoratief systeem wordt verkregen door de combinatie van twee kleurlagen die gedeeltelijk worden afgewassen of doorgeschuurd. Door de matte vernis die erop zit kan het tegen een stootje! Heel mooi in klassiekere interieurs, maar wegens de aankleurbaarheid ook aan te passen aan moderne inrichtingen.

 

3.3. Optisch bedrog de klassiekers

Donkere kleuren slorpen het licht op en laten een ruimte kleiner lijken. Lichte kleuren daarentegen vergroten de ruimte, omdat ze meer licht weerkaatsen. Je kan dus perfect een klein kamertje groter doen lijken door een lichte kleur op de muur te zetten. Twee tegenoverstaande muren in een donkere kleur zullen de ruimte optisch doen versmallen.

Donkere wanden geven wel meer geborgenheid ten opzichte van de lichte kleuren.

 

Als je het plafond in een donkerdere kleur verft, komt het haast naar beneden! Om de hoogte van de ruimte te bewaren, hou je het plafond best lichter dan de muren. Een plafond lijkt grijzer dan de muren omdat er geen rechtstreeks licht op schijnt. Tenzij het plafond veel te hoog is naar je zin, dan kan een donkerdere kleur perfect. Het verlaagt de ruimte en de wanden verbreden.

Sierlijsten tegen het plafond worden gewoonlijk in dezelfde kleur als het plafond geverfd. Er zijn nochtans wel aanvaardbare combinaties mogelijk met kleuren voor de lijsten verschillend van het plafond.

 

Schilder je de muren en plafond in één en dezelfde kleur, dan krijg je het zogenaamde "boxeffect". Je zit als het ware in een éénkleurige doos. Leuk voor kleine ruimtes waar je niet te lang verblijft (toilet), maar monochromie is onnatuurlijk. In de natuur zijn tal van verschillende kleuren perfect op elkaar afgestemd.

Meer dan één kleur gebruiken dus: maar....Als je meerdere kleuren combineert, zorg dan wel voor één dominante kleur gevolgd door andere kleuren in trappen lichter. Doe je dit niet en gebruik je kleuren met éénzelfde waarde naast elkaar (bv verzadigd geel naast verzadigd groen), vernietigen de kleuren elkaar.

Een achterwand donkerder trekt de wand naar voren Het plafond donkerder verlaagt de ruimte Tegenover elkaar liggende wanden versmalt.

 

3.4. Doe eens iets anders!

Breng asymmetrie in je interieur door bijvoorbeeld de wand waaraan de trap vast hangt in een donkere kleur te schilderen. Die steunmuur mag er gerust zwaarder uitzien, hij draagt tenslotte de trap. De tegenoverstaande muur en het plafond worden dan best in een zelfde kleur bleker geverfd.

 

Wat dat je van het schilderen van een verticale lijn op je muur. Op 1/3 afstand van de hoek of, beter nog, de gulden snede? Misschien een ongewoon maar niet minder geslaagd decoratief effect.

Durf eens zwart te gebruiken. Net zoals off-whites zijn er ook de off-blacks, de minder agressieve variant van echt zwart.

 

Bordenverf in de keuken! Heel leuk, origineel en superpraktisch om je boodschappen op te noteren! Naast de standaard zwarte en groene bordenverf, kan nu ook elke kleur gemengd worden.

Een vlak schilderen in magneetverf! Hiervoor hebben we trouwens supersterke magneten in voorraad, die beter op magneetverf hechten dan gewone.

 

Deze site bekijk je best in Microsoft Internet Explorer ®, © 2007 - Franco-Belge