Drogisterij

Onderhoud

Verf

Huishoud

Verhuur

Hobby

Levering

Contact

Onderhoud

home / onderhoud / ontvlekkers

 

Ontvlekkers in onze WEBWINKEL.

Ontvlekkers.

Een overzicht van de wassymbolen vindt u hier.

De 10 basisregels voor efficient ontvlekken:

1. Begin met water
Waterige vlekken (bloed, wijn, melk…) dept u meteen of u spoelt ze met lauw water. Nog beter: hou de vlek onder een straal lauw water. Gebruik nooit warm water of stoom. Bij vetvlekken (boter, saus, olie…) hebt u een ontvettingsmiddel nodig. Prima zijn: vloeibaar wasmiddel, afwasproduct, vlekkenmiddel voor vet, perchloorethyleen, trichloorethaan, dit is verdunner voor correctievloeistof (tipp-ex).

2. Snel zijn
Behandel elke vlek zo snel mogelijk. Of dompel de stof onder in een bad lauw water tot u de vlek kan behandelen.

Veilig werken met onveilige producten.
Werk nooit in de buurt van een warmtebron of vlam en rook niet. Draag handschoenen. Spatten op de huid of in de ogen meteen met veel water spoelen. Droog de behandelde stukken in de buitenlucht én in de schaduw, niet in de droogtrommel.

 
3. Eenvoud eerst
Probeer altijd eerst de eenvoudigste middelen, die bovendien de stof en de kleur niet aantasten: afborstelen, grondig spoelen in lauw water, de vlek afschrapen met een bot mesje, lepel of spatel, opslorpen met absorberend papier (keukenrol) of opnemen met een zuivere, witte doek (geen gekleurde!). Pas als deze methodes niet helpen, kan u scheikundige producten gebruiken.

4. Wat zegt het etiket?
Ga na of de stof die u wil ontvlekken wel bestand is tegen het ontvlekkingsmiddel. Lees het grondig. Ontvetters, bleekmiddelen en ontvlekkers kunnen gekleurde stoffen aantasten. Doe eerst een proef op een onopvallend stukje van de stof. Gebruik géén chloorbleekmiddelen op wol of zijde. Spoel de vlek na elke behandeling grondig met lauw water want ontvlekkers, vooral die met een bleekmiddel kunnen nawerken en de stof beschadigen.

5. Leg er iets onder
Een sterk absorberende ondergrond zoals onbedrukt keukenpapier, papieren zakdoekjes of een witte doek. Hierin komen het vuil en het vlekkenmiddel terecht, verschuif de ondergrond dan ook regelmatig.

Kijk uit!
Chloorvezels zijn vezels die PVC (poly-vinylchloride) bevatten. Ze zijn niet bestand tegen aceton en trichloorethyleen. Enkele merknamen van zulke vezels: Clévyl, Rhovyl, Saran, Thermovyl, Vinyl (dit laatste is ook niet bestand tegen ammonia).

6. Borsteltje of doekje
Neem een schoon handborsteltje of doekje, besprenkel dat met het vlekkenmiddel en bet de vlek ermee. Breng het product nooit rechtstreeks op de vlek aan. Wrijven of boenen is geen goed idee: zo wordt de vlek groter. Met deppen brengt u geen schade toe. Werk van buiten naar binnen om kringen te voorkomen en om de vlek niet groter te maken.

7. Niet te nat!
Meubelbekleding en tapijten kunt u niet onderdompelen. Om een niet wasbare stof te ontvlekken, dept u voorzichtig met een zuivere doek. Zorg dat de stof niet te lang vochtig blijft, anders wordt de ondergrond te nat. Te nat is trouwens nooit goed, er kunnen vuile kringen ontstaan.

8. Delicate stof? Vraag ons advies.
Vlekken op delicate of dure stoffen behandelt u het best via de achterkant. Na de behandeling meteen deppen met lauw water om het ontvlekkingsmiddel te verwijderen.
Veiliger: breng het stuk naar de chemische reiniging, vermeld altijd dat er een vlek op zit en wélke. Normaal zal men de vlek markeren, maar dat kan u zelf ook met een gekleurde rijgdraad.

Kijk uit!
Aceton, brandspiritus, ammonia, trichloorethyleen (hetgeen ondertussen verboden is en vervangen wordt door perchlorethyleen), wasbenzine, terpentijn zijn brandbare en/of giftige producten die de huid irriteren. Lees goed de gebruiksaanwijzing en volg de veiligheidsvoorschriften. Bewaar ze in een goed verluchte ruimte en ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

9. Ramen wijdopen!
Gebruik brandbare producten alléén in een goed verluchte ruimte, indien mogelijk, bij voorkeur in openlucht. Gebruik brandbare middelen zeker nooit in de buurt van een open vlam.

10. Niet gelukt? Geduld!
Geeft het vlekkenmiddel geen onmiddellijk resultaat? Wacht dan tot het volledig is gedroogd of verdampt voordat u met een ander product probeert.
Alarm!!
Slikt iemand een giftig goedje, bel dan onmiddellijk naar het anti-gifcentrum. Laat het slachtoffer ondertussen niets drinken, zeker géén melk, en doe hem/haar nooit braken. Bijtende ontvlekkers kunnen brandwonden veroorzaken; spoel dan de wonde meteen onder koud stromend water gedurende twintig minuten. Niet wrijven!

Anti-gifcentrum: 070-245 245

Deze site bekijk je best in Microsoft Internet Explorer ®, © 2007 - Franco-Belge