Motvliegen

Motvliegen Volwassen motmuggen, ook wel motvliegen of aalputmotjes genoemd zijn donker, driehoekig van vorm en tussen de 3 en 5 millimeter groot. Ze zijn te herkennen aan de behaarde vleugels. Deze vleugels, groter dan hun lichaam, zijn in rust in hartvorm over het lichaam gevouwen, met de kop naar onder. De lange antenne bestaan uit 13 segmenten met lange haren. Het zijn geen goede vliegers, daarom kruipen ze veel rond of maken korte springerige vluchtjes.
De eieren zijn miniscuul klein, bruin of crémekleurig. Ze worden gelegd in hoopjes van 10 tot 200 stuks. De larven
zijn pootloos en worm-achtig. Ze zijn witgrijs en de uiteinden zijn verhard en iets donkerder. Ze hebben een afmeting van ongeveer 9 millimeter. Na de verpopping, die 20 tot 40 uur duurt, komt de volwassen motmug te voorschijn.

Leefwijze
Het volwassen individu legt zijn eieren in vervuild, troebel water of in vochtig organisch materiaal. De larven voeden er zich met de rottende bestanddelen, bacterien en schimmels. Deze voedingsbodems vindt men in de aflopen en overlopen van gootstenen waar regelmatig voedingsresten doorgespoeld worden. De organische bestanddelen blijven achter op plaatsen met weinig stroming: in de naden en hoeken en onder roosters. Men vindt de larven ook terug in de afvoerbuizen van sanitaire installaties, W.C.’s, dakgoten, mesthopen, gierkelders, etc. Ze gedijen het beste op gistende oppervlakten en bij warme temperaturen. Een volledige levenscyclus van ei tot volwassen individu duurt 1 tot 3 weken. Het volwassen individu of imago leeft ongeveer 2 weken. Zij voedt zich net zoals de
larven met organische bestanddelen, bacteriën, schimmels en nectar. Overdag rusten de adulten in de schaduw, op muren van de douche en in de nabijheid van sanitaire buizen. ’s Avonds worden ze actief en vinden we ze terug bij resten organisch materiaal. Ze komen op het licht af.

Schade
De larve van de motmug is in principe een nuttig dier voor het leefmilieu, omdat ze zich voeden met algen, schimmels en bacteriën. Eénmaal volwassen, kunnen motmuggen echter wel (schadelijke) bacteriën en andere micro-organismen vanuit hun broedplaatsen overbrengen. Ook kunnen ze hinder veroorzaken als ze in grote hoeveelheden voorkomen.

Wering
Preventieve maatregelen zijn onontbeerlijk. Bij overlast met motmuggen is het belangrijk de bron te vinden. Aangezien ze niet zo goed kunnen vliegen, moet de bron in de buurt zijn waar ze zich ophouden. Afvoeren kunnen met heet water en soda gereinigd worden en in de dakgoten moet de modderlaag met een harde borstel verwijderd worden. Laat regelmatig wat water lopen in wastafels die weinig gebruikt worden, zodat er altijd water in de siffon blijft staan en kruipruimten kunnen met een laag zand afgedekt worden.

Bestrijding
HOKO EX: Erkenningsnummer: 2509/B
Samenstelling: 2% cyromazin
WG (Wateroplosbaar Granulaat)
Klasse: Biocide
Bij ons nu verkrijgbaar per 125 gram voor huishoudelijk gebruik via deze link.
Op te lossen in 5 liter water en verdelen over het sanitair systeem met bijzondere aandacht voor de aalput.


 
  Marc Ogiers     12-07-2013 16:13     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

INFO

Openingsuren:
Alle dagen behalve dinsdag en zondag, van 9 tot 18 uur. 
Waar?

BELFORTSTRAAT 24
9000 Gent
De ondergrondse parkeerplaats van de Vrijdagmarkt is vlakbij. Volg de pijlen.

Onze topmerken

Inschrijven voor de nieuwsbriefAanmelden

Informatie

Franco-Belge is een drogisterij met doe-het-zelf allures in het hart van Gent. Steeds het juiste advies, vrijblijvend en deskundig. Waar? BELFORTSTRAAT 24 9000 Gent De ondergrondse parkeerplaats van de Vrijdagmarkt is vlakbij. Volg de pijlen.

Over ons

Openingsuren? Elke dag behalve zon- en feestdagen, van 9 tot 18 uur, doorlopend. We zijn deze vakantie gesloten van 14 tot en met 24 juli. Leveringen: De welbekende naam van onze winkel sloeg van oudsher op de service van de Franco levering in heel België. Er waren 50 jaar geleden ook Franco-Belge winkels in heel het land. Dat is ondertussen drastisch veranderd. Wij zijn de laatste Franco Belge in Oost-Vlaanderen. De service van levering aan huis bieden wij ook aan, in heel Gent, volgens onze webwinkelvoorwaarden, zeer interessant voor onze verf. Vraag inlichtingen!

Contact

Franco Belge Belfortstraat 24 9000 Gent 09 225 79 21

Alle bedragen zijn inclusief BTW - Powered by CCV Shop